ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΘΛΑΣΗ
elenfrdeitptrues

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΚΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΔΙΕΥΘΗΝΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΘΛΑΣΗ

 

Γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των νέων που εμφανίζουν διαθλαστικές ανωμαλίες;

Περίπου το 96-97% του πληθυσμού παρουσιάζει κάποια μικρή ή μεγάλη διαθλαστική ανωμαλία. Στατιστικά το 47% παρουσιάζει μυωπία και μυωπικό αστιγματισμό και το 50% υπερμετρωπία και υπερμετρωπικό αστιγματισμό. Η δημιουργία διαθλαστικών ανωμαλιών οφείλεται κυρίως σε γενετικούς παράγοντες. Οι μεγάλες μυωπίες και υπερμετρωπίες είναι συνήθως κληρονομικές. Δεν πιστεύω ότι στατιστικά έχει αυξηθεί ιδιαίτερα ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται γυαλιά απλώς λόγω της βελτιώσεις των συνθηκών πρόληψης και εξετάσεως των ασθενών σε μικρότερη ηλικία και βελτίωση των τεχνικών ελέγχου φτάνουμε σε αυτά τα μεγάλα νούμερα που το 96-98% του πληθυσμού έχει κάποια ανάγκη υάλων.

Η μυωπία από μόνη της αρχίζει σε μικρές ηλικίες και αυξάνει συνήθως μέχρι σε ηλικίες 18-20 ετών. Η μεγάλες μυωπίες πάνω από 6-8 βαθμούς συνήθως αυξάνουν και σε ηλικίες πάνω από 20 ετών αλλά έχουν βραδύτερη εξέλιξη.

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στο να εμφανίσουμε μυωπία;

Όπως είπαμε οι γενετικοί παράγοντες είναι ο βασικός ρόλος εμφάνισης μυωπίας πιθανώς η κακή διατροφή παίζει κάποιο ρόλο και ίσως οι συνθήκες φωτισμού χωρίς να είναι τεκμηριωμένο.

Τι να προσέχουν οι μύωπες και ποια λάθη να αποφύγουν για να μην αυξηθεί η μυωπία τους και για να μην κουράζουν τα μάτια τους;

Όπως έχουμε πει η μυωπία αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία, αλλά το πόσο καθορίζεται γενετικά. Τα μικρά παιδιά πολλές φορές διαβάζουν σε αποστάσεις μικρότερες από 33cm που είναι η ιδανική απόσταση διαβάσματος και στη περίπτωση αυτή ο οργανισμός προσαρμόζει και οι μυς του ματιού επιμηκύνουν τον βολβό και με αυτό τον τρόπο αυξάνουν την μυωπία και αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να φοράνε τα μυωπικά γυαλιά όχι μόνο για την μακρινή όραση αλλά και για την κοντινή.

Πρέπει οι μύωπες να εξετάζονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

Φυσικά αν υπάρχουν άλλα προβλήματα μεγάλη μυωπία, αμβλυωπία, στραβισμός χρειάζεται συχνότερη παρακολούθηση και είναι σημαντικό η συνταγή των γυαλιών να είναι ενημερωμένη. Οι μύωπες ασθενείς εκτός που πρέπει να φοράνε συνέχεια τα γυαλιά τους ή φακούς επαφής (σε ηλικία πάνω από 11 ετών) υστερούν στην νυχτερινή όραση ή στην όραση με χαμηλότερο φωτισμό, άρα είναι σημαντικό στο διάβασμα να υπάρχει καλός φωτισμός.

Η λιακάδα μπορεί να  δράσει προληπτικά και γιατί και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Όταν γεννιέται ένα μωρό δέχεται στους οφθαλμούς φωτεινά ερεθίσματα την μέρα και σκοτοπικά το βράδυ τα οποία παίζουν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση της όρασης.

Τώρα ορισμένες μελέτες ότι η λιακάδα και το φως μπορούν να επιδράσουν σημαντικά στη μη εκδήλωση μυωπίας δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένο.

Αλλά θα έλεγα ότι οι μύωπες ασθενείς θα πρέπει να μην σκύβουν σε απόσταση μικρότερη από 33 cm στο διάβασμα και να έχουν καλό φωτισμό γιατί αυτό σίγουρα αυξάνει την μυωπία.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας (210)6855041-2 ή (210)3611275, (210)3610252 και προγραμματίστε την επίσκεψή σας! 

http://diathlasi.gr   info@diathlasi.gr