ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΘΛΑΣΗ
elenfrdeitptrues

Ο διαβήτης, το σάκχαρο στο αίμα είναι μια μεταβολική πάθηση, που με την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή, την παχυσαρκία και το κάπνισμα, είναι πιο συχνή στην εποχή μας. Είναι κληρονομική νόσος. 

Η αύξηση του σακχάρου πάνω από 120 θεωρείται παθολογική. Ασθενής που έχουν αυξημένο σάκχαρο για πάνω από 10 χρόνια μπορούν να παρουσιάσουν βλάβες στον αμφιβληστροειδή, που είναι στην αρχή μικρές στικτές αιμορραγίες, παθολογικά αγγεία, αιμορραγίες στον αμφιβληστροειδή, οίδημα της ωχράς με αποτέλεσμα μείωση όρασης αιμορραγία στο υαλοειδές, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και πιθανή τύφλωση.

Οι σοβαρότερες μορφές είναι σε νέους ανθρώπους που πάσχουν από νεανικό διαβήτη. Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου είναι πολύ σημαντική ώστε η πάθηση να αργήσει να προξενήσει αλλοιώσεις στους οφθαλμούς αλλά και σε άλλα όργανα του οργανισμού. Η ρύθμιση του διαβήτη με τις νέες μορφές φαρμάκων και ινσουλίνης είναι πολύ αποτελεσματική.

Οι σοβαρότερες μορφές όπως είπαμε είναι σ’ ασθενείς με νεανικό διαβήτη όποτε εκεί η θεραπεία με ινσουλίνη είναι πολύ σημαντική. Η πάθηση είναι πολύ επιθετική στους νέους και χρειάζεται συχνή παρακολούθηση και έλεγχους με φλουοραγγειογραφία και OCT. Όταν ανιχνευθούν αλλοιώσεις πρέπει να γίνει θεραπεία. Η θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι μεArgon Laser, φωτοπηξία στα αγγεία και στις αλλοιώσεις για να σταματήσουμε την νεοαγγείωση. Όταν με το OCT βλέπουμε οίδημα στην ωχρά κηλίδα υπάρχει θεραπεία με τα νέα φάρμακα Lucentis και Avastin τα οπoία βελτιώνουν το οίδημα της ωχράς και η όραση επανέρχεται.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με αιμορραγία στο υαλοειδές, σε προχωρημένες μορφές διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας γίνεται εγχείρηση, βιτρεκτομής και ενδολέϊζερ. Οι επεμβάσεις αυτές τα τελευταία χρόνια έχουν πολύ καλά. Γενικώς ένας διαβητικός ασθενής πρέπει να ελέγχετε οφθαλμολογικά κάθε χρόνο ώστε όταν ανακαλύψει αλλοιώσεις να υποστεί την κατάλληλη θεραπεία με Argοn Laser, με ενέσεις ή επέμβαση.

Πάντως η σωστή ρύθμιση του σακχάρου είναι πάρα πολύ σημαντική ως προς την εκδήλωση τω αλλοιώσεων. Η μείωση του σωματικού βάρους ή άσκησης (οι μυς καταναλώνουν σάκχαρο) και έτσι ρυθμίζεται πολύ καλύτερα ο διαβήτης. Το κάπνισμα επίσης επιβαρύνει την πάθηση, γιατί ο σπασμός στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς που δημιουργεί η νικοτίνη και η καταστροφή στο ανοσοποιητικό σύστημα επιβαρύνουν τις αλλοιώσεις.

Εν κατακλείδι η σωστή ρύθμιση του σακχάρου, η μείωση του σωματικού βάρους, η αποφυγή καπνίσματος, η άσκηση, η μείωση αλκοόλ, είναι σημαντικά ώστε ένας διαβητικός ασθενής να μην έχει προβλήματα για πολλά χρόνια.

Όταν εκδηλωθούν οι οφθαλμολογικές βλάβες ο οφθαλμίατρος θα δώσει τη σωστή θεραπεία είτε με φάρμακα ή Laser ή επέμβαση.

Η έγκαιρη διάγνωση των αλλοιώσεων είναι σημαντική.

Επικοινωνήστε μαζί μας (210)6855041-2 ή (210)3611275, (210)3610252 και προγραμματίστε την επίσκεψή σας! 

http://diathlasi.gr   info@diathlasi.gr