Εάν και η επέμβαση του γλαυκώματος μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, συνήθως αποτελεί την επιλογή όταν η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η εφαρμογή των laser έχουν αποτύχει να ρυθμίσουν την ενδοφθάλμιο πίεση σε κάποιον που πάσχει από γλαύκωμα.

Σκοπός της επέμβασης είναι να δημιουργηθεί μία δίοδος για την αποχέτευση του ενδοφθαλμίου υγρού. Γίνεται με τοπική αναισθησία ενώ για αρκετό διάστημα μετά την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί κολλύρια προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μόλυνσης και oιδήματος. Επίσης, μετά την επέμβαση –ιδίως τις πρώτες εβδομάδες μετά- είναι απαραίτητες οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο.

Σε ορισμένους ασθενείς η χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματική και σε ποσοστό 80-90% η πίεση μειώνεται. Αν όμως η δίοδος κλείσει και πάλι, τότε μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η επέμβαση του γλαυκώματος μπορεί να περισώσει μόνο την όραση που έχει απομείνει και όχι να τη βελτιώσει ενώ ακόμη υπάρχει η πιθανότητα αυτή να μειωθεί και κάτω από το επίπεδο που ήταν προ της επέμβασης.

System.String[]